Triathlon wedstrijdvoorbereiding

zo doe je dat

door | sep 13, 2018 | Wedstrijden | 0 Reacties

Je bent in topvorm en kan niet wachten tot de wedstrijd eindelijk daar is. Het is de kers op de taart en die wil je maar al te graag verorberen, maar natuurlijk wel zo dat dat taart zijn stevigheid behoud. Ofwel, dat je nergens voor verrassingen komt te staan op punten die je op voorhand had kunnen uitsluiten. Een lekke band is gewoon pech, maar na 3 rondjes finishen terwijl je er 4 moet is natuurlijk gewoon een gemiste kans. 

Met deze tips voorkom je dit soort verrassingen en presteer je optimaal en zonder (of minder) stress tijdens je wedstrijden. Zo smaakt die kers straks nog lekkerder! 

Materiaal

Heb je alles thuis voor je wedstrijd en is dit ook in orde? Voor het zwemmen zijn je wetsuit en brilletje van belang. Is je pak heel en doet de rits het goed? Zijn de glaasjes van je brilletje goed schoon zodat je ziet waar je heen moet? Op de fiets is het iets gecompliceerder, maar het belangrijkste zijn werkende remmen en versnellingen en goede banden. Maak je je fiets nog schoon voor je wedstrijd? Haal dan niet alles nog uit elkaar, maar rij minimaal nog een keer met je fiets een rondje voor je de wedstrijd gaat doen. Zo voorkom je eenvoudig dat er iets niet werkt op de wedstrijddag. Controleer je banden voor de start op splinters als je deze niet vervangt. Zorg bovendien dat je genoeg plakspul mee hebt om onderweg een eventuele lekke band te verhelpen. Bij het lopen zijn je schoenen en sokken, als je niet zonder kan, het belangrijkste. Door eenvoudig met een stift of nagellak een streepje op je veter te zetten na een lekkere loopsessie weet je precies hoe ver je deze tijdens je wissel moet aantrekken. 

Individueel of met een team

Start je alleen dan hoef je eigenlijk alleen met je coach/trainer/hulptroepen te overleggen hoe je begeleid wilt worden tijdens de wedstrijd. Het is immers jouw dag en om tot het beste resultaat te komen is het handige dat zij/wij weten wat jij nodig hebt om dit te kunnen bereiken. Start je als team, dan zijn natuurlijk ook je teamgenoten onderdeel van dit overleg. Zorg dat jullie samen een korte bondige teambespreking houden en dat je naast een plan A, ook een B én C variant hebt. Jullie zijn nu niet meer alleen van jezelf afhankelijk, maar ook van elkaar en kunnen elkaar ook helpen om naar een hoger niveau te komen. 

Parcours

Het lijkt eenvoudig, maar alleen weten hoeveel ronden je moet zwemmen, fietsen en lopen is niet genoeg. Op de website van elke organisatie is een kaartje te vinden van zowel het zwem-, fiets- als loopparcours. Bestuur dit om te weten hoe het ligt en hoeveel ronden je moet. In Nederland waait het altijd en dus zal er een stuk zijn waarop je de wind vol op de kop hebt. Hiermee kan je je fiets- en in mindere mate je looponderdeel  indelen. Start je in het zuiden van Nederland of zelf in het buitenland dan is de kans ook aanwezige dat er heuvels of bergen in het parcours zitten. Door te weten waar deze op het parcours liggen kan je je wedstrijd indeling hierop aanpassen. Voor het zwemmen kan je met parcourskennis zorgen dat je de juiste kant kiest bij de start om zo de kortste route af te leggen of juist om uit de wasmachine te blijven. 

Voedingsplan

Energie is essentieel om te kunnen sporten. Helemaal in duursport triathlon is dit van groot belang, want het is gewoonweg te ver om niks tot je te nemen. Okay, je kan je hersenen foppen, maar op de wat langere triathlons kom je hier niet mee weg. Maak daarom een plan voor je energie inname tijdens de wedstrijd. Je lichaam kan ongeveer 60-70 gram koolhydraten per uur opnemen. Samen met het aantal koolhydraten die jouw favoriete sportdrank, -gels en -repen bevatten kan je zo uitrekenen hoeveel je van elk of gecombineerd tot je moet nemen. Schrijf dit op een stuk tape en plak dit ergens op je bovenbuis of stel je horloge zo in dat je piepjes krijg op het moment dat je iets moet innemen. Test dit overigens wel in je trainingen, want in je wedstrijden moet het een automatisme zijn.

Wissels

Van de wissels wordt wel eens gezegd dat dit het vierde onderdeel van triathlon is. Hoewel je het hier niet gaat winnen, kan je hier wel een hoop verliezen. Kennis over de inrichting van de wissel is essentieel. Waar staat je fiets? Welke herkenningspunten zijn er om hem zo snel en vooral makkelijk mogelijk terug te vinden? Wat is de kortste route naar je fiets vanuit het water en als je terugkomt van het fietsen? Waar hangen je tasjes als je hiervan gebruik moet maken? 

Doe je een Ironman dan wordt er vaak gebruik gemaakt van tasjes voor je fiets- en loopspullen. Natuurlijk wil iedereen vooraan hangen zodat je snel je tas kan pakken en weer door kan. Dat is dus dringen geblazen, want er is maar beperkte ruimte. Hang je hem achteraan dan weet je eigenlijk altijd zeker dat je tasje daar ook echt hangt en kan je hem er super simpel tussenuit trekken. Het scheelt iets in tijd, maar je hoeft je niet druk te maken jouw tasje verstrengelt is met die van je buurman.

Visualiseren

Kies een rustige plek vlak ergens bij de start. Neem hier even de tijd om tot jezelf te komen en je wedstrijd te visualiseren. Draai in je hoofd de hele wedstrijd in sneltreinvaart af. Hoeveel ronden moet je en hoe loopt het parcours. Waar staat je fiets en hoe werkt de wissel? Wat is je voedingsplan en waar neem je wat? Dit helpt je om tijdens de wedstrijd automatischer te kunnen functioneren en zo beter te presteren. Natuurlijk hoe je hier geen uren voor te nemen, maar even stilstaan bij wat je gaat doen zorgt voor ontspanning en vrijheid richting de start. 

Go! Go! Go!

Meer is er niet te doen. Geef je over aan de goden en ga ervoor. Je hebt alles gedaan wat kon om aan de start te staan en nu is die dan eindelijk daar. Succes en geniet ervan! 

Kom je er nog niet uit? Heb je vragen over een van de bovenstaande punten? Of wil je starten met DuursportCoach trainingsbegeleiding om tot een beter resultaat te komen? Dan kan je contact met ons opnemen. Dat kan per mail of door simpel hieronder een reactie achter te laten.