TIP 357

Als je in een groep rijdt en er is een lekke band, krijg je de kans om te oefenen met het verwisselen van banden als ze hulp willen.

Helaas hebben we niet de luxe om altijd een mechanieker bij ons te hebben en al helemaal niet een in een auto met reservewielen. Dus moeten we dingen zelf repareren tijdens het wielrennen of wedstrijd. Tijdens een wegwedstrijd of triatlon ben je altijd aangewezen op jouw eigen vaardigheden om een lekke band te kunnen repareren. Bovendien, hoe sneller je dit kan des te eerder je weer op de fiets zit met alle voordelen van dien.

Om snel een band te kunnen verwisselen (plakken kan ook, maar niet in een wedstrijd) moet je dit, net als wielrennen trouwens, trainen. Thuis oefenen is natuurlijk altijd handig, want het is goed om te weten of je band snel van de velg wil. Maar nog beter is om dit te doen als je met een groep onderweg bent, want daarin wordt vaker lek gereden dan dat jij in je eentje doet. Zo voel je ook nog een beetje extra druk om het snel te doen.

Om snel een band te kunnen verwisselen (plakken kan ook, maar niet in een wedstrijd) moet je dit, net als wielrennen trouwens, trainen.

Ik heb op deze manier veel lekke banden vervangen en het hielp mij echt om weer sneller op de fiets te zitten nadat ik zelf een lekke band had. Zo heb ik geleerd om eerst te kijken of de gehele buitenband van de velg wil, want dat is sneller dan met bandenlichters. Lukt dat niet dan kan je altijd lichters gebruiken. En ook het opblazen van de band met een beetje lucht kan je eenvoudiger doen met je mond (een klein beetje is immers voldoende) dan met een pomp en dit kan bovendien gelijk met het eraf halen van de buitenband. Ook het erop zetten heb ik zo onder de knie gekregen, want dat is soms nog een best lastige bezigheid. Helemaal bij koud weer. Het gebruiken van een CO2-patroon is ook iets wat je moet oefenen. Zo kan je bij koud weer beter een pomp gebruiken, want dan blijf je warmer.

Heb je niet de mogelijkheid om de band te plakken als iemand lek rijdt in de groep waar je meer op pad bent? Rijd dan een stukje door en draai weer om zodat je warm en vervolgens weer samen verder kan.

Zet hem op!

Kom je er nog niet uit? Heb je vragen over een van de bovenstaande punten? Of wil je starten met DuursportCoach trainingsbegeleiding? Dan kan je contact met ons opnemen. Dat kan per mail of door simpel hieronder een reactie achter te laten.

Related posts